Chałwa domowa

chałwa domowa

Odrobina zdrowej słodyczy z nasion sezamu, słonecznika i miodu z dodatkiem kakao czyli domowa chałwa to mój sposób na podniesienie nastroju i dodanie sobie energii. Lubię mocno kakaową. Jest aksamitna, słodka i rozpływa się w ustach. Przygotowanie zajmuje 15 min. Czytaj dalej Chałwa domowa

Chleb z kaszy gryczanej

chleb z kaszy gryczanej
Tym razem coś dla smakoszy pożywnego chleba. Dla bezglutenowców wyśmienity zamiennik kromy chleba z hmmm no właśnie, pasta już była a z nią jak i innymi smacznymi i zdrowymi pastami warzywnymi „Mój ci on” chleb z kaszy gryczanej smakuje wyśmienicie. Myślcie co chcecie, ale to takie moje osobiste bezglutenowe S.O.S…. kiedy nie wiem na co mam
chęć. Szybciutko go przygotowuję. A jak? Tak prosto, że aż śmiesznie… Czytaj dalej Chleb z kaszy gryczanej

Budyń jaglany czekoladowy

Budyń jaglany czekoladowy

Gdy za oknem szaro, buro i potrzeba energii do życie , a życie dali nam nasi przodkowie, którzy wspomagali się jedzeniem kasz, ziemniaków, słoninek itp. Nasze babki jadły „JAGŁY” i były zdrowe, krzepkie i rumiane dlatego w mojej kuchni królowa jest tylko jedna – kasza jaglana, a z niej cuda, cudeńka powstają. Dziś propozycja na doping i energię – budyń jaglany czekoladowy! Czytaj dalej Budyń jaglany czekoladowy

Koktajl z jarmużu


Jarmuż powraca do łask! Bogaty w witaminy i antyutleniacze ale wcale nie łatwy do przygotowania w kuchni ze względu na specyficzny smak. Jak ujarzmić jarmuż aby był zjadliwy? Jarmuż potrzebuje towarzystwa. Skosztujcie jak smakuje w połączeniu z bananem, mlekiem kokosowym i suszoną figą. U mnie po skosztowaniu pojawił się na twarzy taaaki banan!
Czytaj dalej Koktajl z jarmużu